Serveis
Teràpia Craneosacral Biodinàmica: nadons, infants i adults
Per a nadons, infants i adults

Vaig entrar en contacte amb la Teràpia Craneosacral a través de la formació del Mètode Rubio per al Còlic del Lactant. Una petita part del tractament Rubio es treballa des d’aquesta perspectiva terapèutica. En adonar-me que aquesta tècnica d’aplicació tan delicada, suau i respectuosa, oferia tantes possibilitats curatives vaig sentir la necessitat d’aprofundir i formar-me en aquesta disciplina i ampliar així el ventall de possibilitats terapèutiques per a les criatures.

Però per accedir a la formació per a bebès i infants havia de passar primer per tota la formació d’adults. I més que suposar un obstacle va resultar tot un aprenentatge (que he pogut traslladar a mares i pares i a d’altres persones adultes). Molts dels símptomes orgànics, emocionals i psíquics que patim infants i adults, ressonen amb vivències difícils o traumàtiques que poden tenir el seu origen en el període de la concepció, de la vida intrauterina, el procés de naixement, la vinculació, la primera infantesa, etc. Aquestes empremtes primerenques resten inscrites com una forma de memòria inconscient en el nostre sistema psico-corporal. En la Teràpia Craneosacral explorem les memòries i poden accedir i reconduir aquestes empremtes fins arribar a una vivència reparadora d’allò viscut.

Una cop formada com a terapeuta craneosacral, vaig complementar la meva formació amb postgraus i màsters d’especialització en nadons i infants petits.

Aquesta teràpia permet acompanyar l’alliberament emocional de les experiències prenatals i perinatals del nadó. Reconèixer i tractar els desequilibris cranials en els nadons serveix per a prevenir alteracions que es manifestarien més tard en la seva vida. Processos vitals difícils, fragmentats o inacabats es poden clarificar i completar tant si la persona és actualment un nadó, un infant o un adult. Les empremtes que van deixar aquelles vivències en els teixits i la psique del nadó continuen presents a través del temps. És per això que des de l’adult o des de l’infant que tractem podem remuntar-nos i connectar amb aquelles experiències prenatals i perinatals. Particularment, aquesta aproximació té importància quan s’han produït desajustos o símptomes (pràcticament invisibles o fins ara inexplicats), provocats en part per un naixement complicat, fòrceps, ventosa, cesària o qualsevol experiència corporal traumàtica abans, durant o després del naixement.

I així va ser com em vaig endinsar en aquesta teràpia que té en compte el malestar i alhora s’enfoca envers la salut de la persona, tot activant i reforçant els propis mecanismes d’autocuració. Una perspectiva integradora de l’ésser humà que l’acompanya en processos de restauració de la salut tant a nivell físic, com energètic, emocional, psicològic i espiritual.

Veure, Pediatria en l’àmbit de Biodinàmica Craneosacral i la Teràpia Prenatal, Perinatal i Postnatal.


Des de l’Associació Espanyola de Teràpia Craneosacral Biodinàmica (AETCB) expliquem la Teràpia Craneosacral:

QUÈ ÉS LA TERÀPIA CRANEOSACRAL?

Es tracta d’un sistema de teràpia manual suau i profund, desenvolupat per l’osteòpata estatunidenc Dr. William G. Sutherland a començaments del segle passat.

La Teràpia Craneosacral es basa en el principi de l’existència d’una pulsació rítmica subtil que emergeix en els teixits i fluids del nucli del cos, que s’anomena Impuls Rítmic Cranial.

Aquest impuls pot ser percebut com un moviment respiratori subtil en totes les estructures que componen el sistema craneosacral (encèfal, medul·la espinal, líquid cefaloraquidi, meninges, ossos cranials, pelvis i sacre), i es transmet també a tots els òrgans i teixits corporals.
La potència i la qualitat amb què emergeix i es transmet aquest impuls a tot l’organisme determina el seu estat de salut i vitalitat.


COM FUNCIONA?

Durant la sessió el client sent el contacte lleuger de les mans del terapeuta entrenat en escoltar els moviments subtils del cos, els seus ritmes, pulsacions i patrons de congestió i resistència. Aquesta escolta proporciona informació important sobre el funcionament de la persona en la seva totalitat.

En resposta a cops físics, o tensions, problemes emocionals, etc., els teixits del cos es contrauen. En ocasions, aquesta contracció -sobretot si el cop ha estat fort o el trauma emocional intens- queda continguda en el cos, tot limitant el seu bon funcionament i creant restriccions que provoquen problemes que poden durar anys. El moviment craneosacral les reflecteix com àrees de congestió o restricció. Un terapeuta entrenat pot percebre-les, identificar el seu origen i treballar amb elles.

El terapeuta utilitza les seves mans per a reflectir al cos del client el patró que està contenint; en fer-ho, aquest té l’oportunitat de deixar anar aquell patró restrictiu i trobar una nova manera d’organitzar-se.

El complex cos-ment és un sistema espontàniament auto-organitzat que, en rebre la informació correcta del seu propi desequilibri, té la capacitat d’equilibrar-se per ell mateix.

Seguint aquest principi fonamental, el terapeuta mai no imposa res sobre el cos de la persona, ni força el seu organisme a fer quelcom par al que no es troba encara preparat.  És el propi sistema del client qui porta la directriu del seu procés de curació. El terapeuta craneosacral sintonitza amb la seva saviesa interna i amb la seva intel·ligència corporal i segueix les pautes que li indiquen.

Quan s’alliberen les tensions, s’allibera també l’energia que abans s’utilitzava per a mantenir la contracció. Per tant, un dels beneficis d’aquesta forma de teràpia corporal és augmentar el nostre nivell d’energia, possibilitant també una relaxació més profunda.

Una part integral d’aquest treball és la presa de consciència del propi procés vital. Reintegra la salut tenint en compte tots els aspectes de l’ésser humà: esperit, cos, ment, emocions i energia.

Generalment és necessari realitzar una sèrie de sessions per a obtenir tots els efectes beneficiosos que aquesta teràpia pot oferir.


COM ES REALITZEN LES SESSIONS?

En un entorn segur i tranquil, la persona estesa sobre una llitera sense necessitat d’estar nua, el terapeuta col·loca les seves mans amb un contacte molt lleuger en diferents zones del cos i roman un temps en cada posició.

Generalment, en acabar la sessió, la persona té la sensació de profunda clama, connexió amb ella mateixa, benestar i profunda relaxació.


A QUI POT BENEFICIAR?

La teràpia craneosacral és tan suau i segura que és apropiada per a persones de totes les edats, des de persones grans fins a infants i nadons, així com durant l’embaràs i el postpart, després d’una operació, un accident o en condicions de fragilitat.
En tractar-se d’una teràpia global de tot el cos, pot ajudar les persones amb quasi qualsevol condició, tot incrementant la seva vitalitat i permetent utilitzar els seus propis recursos d’autocuració.

És una tècnica suau i profunda, respectuosa amb el procés de la persona. El terapeuta no és sinó un mirall del que li està succeint al client. Sense ell, el client no ho podria veure, ja que necessita aquesta referència externa. Però és el propi client qui fa els canvis que necessita sense la intervenció del terapeuta. És una meditació interactiva.

Les sessions faciliten una profunda connexió i comprensió del client amb ell mateix i amb la potència sanadora, que es pot manifestar així de forma més intensa i més clara. La persona experimenta una evolució espiritual, una reorganització fisiològica, canvis estructurals i un equilibri profund.

És molt adient per a tractar l’estrès posttraumàtic, així com també ajuda a equilibrar els problemes psicològics derivats del trauma. Equilibra desajustos del sistema nerviós i endocrí i energètic. Millora el funcionament global del cos.

L’èmfasi del treball rau en acompanyar la persona a restablir la seva expressió de salut.

“Saber que fins i tot en el problema més profund hi ha salut present, ens ajuda a reconèixer el patiment i alhora a accedir a la salut subjacent en ell al mateix temps”.

Aquesta comprensió requereix de nosaltres un canvi de paradigma: de “Eliminació del dolor i del patiment” a “Restauració de la salut des de l’interior”.


La següent llista mostra algunes de les condicions, entre d’altres, que poden respondre favorablement a la Teràpia Craneosacral:

• Al·lèrgies
• Alteracions de l’ATM
•Ansietat
• Artritis
• Artrosi
• Asma
• Bronquitis
• Ciàtica
• Depressió
• Diabetis
• Dificultat en l’embaràs
• Dolor articular
• Dolor i tensió
• Escoliosi
• Estrès
• Hèrnies
• Hiper o hipotiroïdisme
• Hiperactivitat
• Insomni
• Lesions esportives
• Lumbàlgia
• Migranyes
• Neuràlgies
• Paràlisi facial
• Problemes digestius
• Seqüeles d’accidents
• Sinusitis
• Brunzit a les oïdes
 
Més informació: Associació de Teràpia Craneosacral Biodinàmica http://www.asociacioncraneosacral.com
Montse Verge i Vallès   651 644 294   lilula@montseverge.cat